Kripto Para Nedir?

A+
A-
Kripto Para Nedir?

Kripto para, takas işlemlerinde kullanılan ve alım satımı yapılabilen, dijital ve akıllı sözleşmelere dayalı sanal bir para birimidir.

ABD’de yaşanan ekonomik krizin ardından Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, kripto para tabirinin ortaya çıkmasını sağladı. “Coin” tabiriyle ortaya çıkan kripto para, çok eski dönem uygarlıklarının kullandıkları para birimlerini baz alıyor. Ancak temeldeki fark, kripto para birimlerinin tamamen dijital olması ve sanal varlıklar olarak gösterilmesi oluyor. Kripto para, birçok maksimalist tarafından yeni bir ekonomik devrim olarak ortaya çıkıyor. Kripto para, geleneksel para birimlerin aksine, merkeziyetsiz bir yapıya, açık kaynak kodlarına, her kesimden ulaşılabilirliğe, güvenilirliğe dayanıyor.

Kripto para nasıl alınır?

Kripto para, çalışma mantığı ve elde edilebilme kolaylığıyla insanların yoğun ilgisini çekmeye başladı. Özellikle Covid-19 döneminde, milyonlarca kişi kripto paralara akın etti. Bu sayede o dönemde, kripto boğa koşusu yaşanmıştı.

Dijital varlıklar olarak gösterilen kripto para, birçok yöntem ile alınabiliyor. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı ve en çok bilineni ise merkezi borsalar oluyor. Binance, Huobi, KuCoin, Paribu, BtcTurk, Bitci gibi merkezi kripto borsaları, kolaylıkla kripto para alım satımı yapılmasını sağlıyor.

Diğer bir tercih edilen yöntem ise merkeziyetsiz borsalar oluyor. Merkeziyetsiz ve kimlik doğrulaması gerekmeyen cüzdanlar aracılığıyla kullanılan merkeziyetsiz borsalar, merkezi borsalara göre daha karmaşık bir yapıya sahip. Bu nedenle çok az kişi, merkeziyetsiz borsalarda işlem yapmayı tercih ediyor. Pancakeswap, Uniswap, Bakeswap gibi merkeziyetsiz borsalar, parite karşılığındaki kripto para birimiyle alım satım imkanı sunuyor.

Bu iki yöntem ile kripto para ticareti yapanlar, geleneksel para birimlerini kullanmak durumunda kalıyorlar. Herhangi bir fiat para birimini, dijital bir şekilde stablecoinlere veya kripto para birimlerine çevirebiliyorlar. Bu sayede, her kripto para biriminin paritesiyle işlem yapma fırsatı yakalıyorlar. Ancak bunları yapmak isteyemenler, birkaç ufak yönteme yaklaşıyor. Bu ufak yöntemlerden birisi de airdrop olarak öne çıkıyor. Airdrop, herhangi bir para yatırma işlemini zorunlu kılmadan, gerekli şartları yerine getiren kripto kullanıcılarına dağıtılan kripto para birimlerini temsil ediyor.

Kripto para güvenilir mi?

Kripto para, güvenilirlik konusunda oldukça merak ediliyor. Kripto para, merkeziyetsiz bir yapıda yani blockchain ağları üzerinden işlendiğinden, herkese açık ve kolaylıkla işlem geçmişlerinin görüntülenebildiği bir yapıdadır. Bu durum, daha güvenilir ve daha şeffaf bir yapıyı ortaya çıkarıyor. Ancak kripto para, akıllı sözleşmeler ve yazılımsal yapısı nedeniyle, hack ve dolandırıcılık açısından da istismara uğrayabiliyor.

Geleneksel ekonominin yapı taşlarından birisi olan fiat para birimleri, sahte basım veya kara para aklama yöntemleriyle de istismar edilebiliyor. Bu noktada kripto para birimleri, belirli arzlardan miktarın sahibi olma imkanı sunmasıyla öne çıkıyor.

Fiat para birimlerinde “banka” gibi aracılar olurken, kripto para ağların aktif çalışma prensibiyle hareket eder. Burada devreye, doğrulayıcılar veya madenciler girer. Bu nedenle kripto para birimleri, otoriter bir yönetim anlayışının olmadığı yer olarak dikkat çekiyor. Ancak bazı kripto para birimleri, yönetişim bakımından otoriter biçime dönüşebiliyor.

Blockchain teknolojisi, dijital varlık yapısı ve merkeziyetsiz oluşuyla güvenilir olan kripto para, hack saldırıları ve ülkelerin baskıları sonucunda yasaklanma riskleriyle de güvensizlik yaratabiliyor.

Kripto para madenciliği nedir?

Kripto para üretimi de yapısı gibi dijital yöntemlerle yapılıyor. Dağıtık sistemi temel alan kripto para üreticiliği, kullanıcı temelli olmasıyla dikkat çekiyor. Geleneksel ekonominin yapı taşı olan fiat para birimlerini merkez bankaları basarken, kripto para herkes tarafından üretilebiliyor. Ayrıca ağ zorluğu ve yarılanmalar ile kripto para üretmenin zorlukları da öne çıkabiliyor. Bitcoin oldukça zor bir üretim sürecinde ilerliyor ve yeni yarılanmaya 1 sene kaldı.

Kripto para üretimi madencilik yöntemleriyle yapılıyor. Madencilik yöntemleri, matematiksel işlemlerin akıllı sözleşmeler üzerinde gerçekleştirilmesiyle yapılıyor. İşlem gücü ve ağ yapısıyla yapılabilen madencilik, blok üretim süreçlerini takip ediyor. Geleneksel kripto para madenciliğinde, sonraki blok üretimini ilk gerçekleştiren, madencilik yaptığı kripto para biriminden ödülünü alabiliyor. Diğer madencilik yönteminde, stake ettiği kripto para birimlerinden çeşitli gelirler elde edebiliyor.

Kripto para Türkiye’de yasal mı?

Kripto para, yasal süreçler konusunda ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Örneğin El Salvador, Bitcoin’i resmi para birimi yaparak yasallaştırmıştır. Bazı ülkelerin kripto para yaklaşımı ise geleneksel ekonomiye zarar verebileceği yönündeki düşünceler nedeniyle katı ve baskıcıdır. Dünya genelinde karışık bir yasal süreçlerden geçen kripto para, Türkiye’de henüz yasal bir hale gelmedi. Ancak Türkiye, kripto para konusunda baskıcı veya yasaklayıcı bir tavır da sergilemiyor. Bu nedenle Türkiye’deki herhangi bir kripto para yatırımcısı, vergi veya cezai işlem gibi süreçlerle karşılaşmıyor.

Bu içerik herhangi bir şekilde yatırım tavsiyesi ve önerisi içermemektedir. Kriptopat, yalnızca okuyucuyu bilgilendirmeyi ve gündem hakkında haber akışı sağlamayı amaçlamaktadır. Her türlü yatırım risk barındırır ve bu tarz yatırımlar yalnızca yatırımcının sorumluluğundadır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.